Βιογραφικό / Σύντομο


 
Σύντομο  Bιογραφικό Σημείωμα

του

Δρ. Στράτου Θεοδοσίου

Oμότιμου καθηγητή

 της Ιστορίας και Φιλοσοφίας

της

Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών ΕΚΠΑ (Πανεπιστήμιο Aθηνών).

 

e-mail: etheodos@phys.uoa.gr

 

 


Σύντομο Βιογραφικό (για γενική χρήση)

O αστροφυσικός Στράτος Θεοδοσίου, στη μακρόχρονη πανεπιστημιακή θητεία του ως αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αφιερώθηκε στη διδασκαλία και την έρευνα θεμάτων, τα οποία έχουν ως κέντρο τους αφενός μεν την Ιστορία και τη Φιλοσοφία της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών, αφετέρου δε την Αστροφυσική στις κατευθύνσεις Δορυφορική φασματοσκοπία στο υπεριώδες, Ενεργές θερμοκρασίες αστέρων προγενεστέρων φασματικών τύπων, Διπλοί και μεταβλητοί αστέρες κ.ά. Ομιλεί αγγλικά, ιταλικά και ρωσικά, γλώσσες που τον βοήθησαν πολύ στην ερευνητική και συγγραφική του δραστηριότητα.

Είναι Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ.) από το 2011, και τακτικό μέλος του σώματος Ομότιμων καθηγητών του Ε.Κ.Π.Α. από το 2017. Επίσης, είναι μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (I.A.U.), μέλος του Δ.Σ. της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, όπως και πολλών άλλων ελληνικών και ξένων επιστημονικών ενώσεων και ομίλων
Έχει δημοσιεύσει πάνω από τριακόσιες πενήντα πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες σε Διεθνή αστρονομικά περιοδικά και Πρακτικά διεθνών συνεδρίων, εκατοντάδες άρθρα στον ελληνικό ημερήσιο και περιοδικό τύπο, ενώ έχει δώσει πλέον των πεντακοσίων διαλέξεων σε ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα, Δημόσια και Ιδιωτικά σχολεία, σε Επιστημονικές Ενώσεις, καθώς και σε άλλους φορείς.
Έχει συγγράψει τριάντα πέντε βιβλία σχετικά με την Αστροφυσική και την Ιστορία και τη Φιλοσοφία των Επιστημών, ενώ έχει παρουσιάσει τέσσερις ποιητικές συλλογές, με τίτλους: «Συμπαντικές Ενοράσεις», «Αστρονομία, Ιστορία, Μυθολογία-Γήινα και Συμπαντικά», «Ο αχός του Σύμπαντος» και «Όλα σπονδή Θεών» .

Για το συγγραφικό του έργο έχει βραβευθεί από τον Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών και από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Βραβεία Αρώνη και Κοσκορόζη). 

Έχει δώσει 155 προσωπικές συνεντεύξεις σε έγκριτα περιοδικά, σε έγκριτες εφημερίδες, σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. 

Τέλος, έχει παρουσιάσει σε συνεργασία με τον επίκουρο καθηγητή Μάνο Δανέζη, για πέντε συνεχή χρόνια, στην τηλεόραση της ΕΤ-3 τις τηλεοπτικές εκπομπές «Το Σύμπαν που αγάπησα» (110 επεισόδια) και «Έτσι βλέπω τον κόσμο « (16 επεισόδια) με αντίστοιχη επιστημονική θεματολογία, για τις οποίες έχει βραβευτεί με το "Hellenic-American University prize".

---------------------------------------------------------------------------------------------- 

 Αναλυτικό Σύντομο Βιογραφικό

Ημερομηνία γέννησης: 12 Μαρτίου 1949.

Νυμφευμένος, από το 1981, με την Καίτη Θεοδοσίου και πατέρας δύο παντρεμένων κοριτσιών, της Ντέπυς και της Βίβιαν.

Πτυχία-Επαγγελματική κατάσταση:

α) Μαθηματικό Τμήμα Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1968-1972), αποφοίτησα με βαθμό 8,14 (Ιούνιος 1972).

β) Στρατιωτική θητεία (Ιούλιος 1972 έως Νοέμβριος 1974). Άμισθος επιστημονικός Συνεργάτης στο Εργαστήριο Αστρονομίας (1975). Βοηθός Εργαστηρίου Αστρονομίας από τον Μάρτιο 1976 (ΦEK 57/4/3/1976).

γ). Εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην Αστροφυσική (1978-1982). Κατάθεση Διδακτορικής διατριβής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1983). Βαθμός άριστα. Ορκίστηκα διδάκτορας τον Μάρτιο 1984.

δ) Tον Iούνιο 1984 εντάχθηκα σε θέση της βαθμίδας του λέκτορα του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Eπιστημών του Πανεπιστημίου Aθηνών (ΦEK 111/26/6/84).

ε) Τον Αύγουστο 1985 ονομάστηκα μόνιμος λέκτορας του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Aθηνών κατόπιν κρίσεως (ΦEK 138/27-8-85).

στ) Στις 28 Ιανουαρίου 1986, επανεντάχτηκα με μονιμότητα σε θέση της βαθμίδας του λέκτορα του Τμήματος Φυσικής κατόπιν κρίσεως (ΦEK 13/28-1-86).
ζ) Τον Αύγουστο 1988 εκλέχτηκα επίκουρος καθηγητής Παρατηρησιακής Αστροφυσικής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Aθηνών κατόπιν κρίσεως (ΦEK 156/16-8-88).
η) Τον Μάρτιο 2004 εκλέχτηκα αναπληρωτής καθηγητής της Ιστορίας και της Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Aθηνών κατόπιν κρίσεως. Ορκίστηκα τον Οκτώβριο 2004 (ΦEK 258/26-10-2004).
θ) Από το 2004 έως 27/12/2013 υπηρέτησα ως αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής. 
ι) Αίτηση παραίτησης στις 4-12-2013, μετά από 38 έτη υπηρεσίας, από τη θέση αναπληρωτή καθηγητή (Πράξη Πρύτανη: 2490/5-12-2013, σύμφωνα με τις διατάξεις του 148, παρ. 5 Ν. 3528/07), ΦΕΚ 1464/τεύχος Γ΄, 16 Δεκεμβρίου 2013 (Αριθ. Βεβ. Διαγραφής από το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου 8109711161/4-12-2013).  Σε σύνταξη από 28/12/2013.
 
Από τον Σεπτέμβριο 2017 τακτικό μέλος του Σώματος Ομοτίμων καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Κοινωνική δράση

1.      Mέλος του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ).

2.      Αντιπρόεδρος για σειρά ετών στον Β΄ Παιδικό Σταθμό Βύρωνα.

3. Μέλος της Eπιτροπής Kοινωνικής Συμπαράστασης του B΄ Συστήματος Προσκόπων Bύρωνα (1998-2002).

4.    Εκλεγμένο μέλος της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (επί 25ετία)

5.  Μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας (1998-2002)

6. Ταμίας της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας (2002-2006). Αποχώρησα οικειοθελώς από μέλος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας στα μέσα του 2012, λόγω προσωπικών διαφωνιών με κάποιες επιλογές του Διοικητικού Συμβουλίου της.

7. Εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών από το 2008 και Πρόεδρος από το τέλος του 2011.

8.    Μέλος του Πανελληνίου Ομίλου για την προβολή των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών.

9. Ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Προαγωγής και Προβολής των Φυσικών Επιστημών και των Εφαρμογών των Φυσικών Επιστημών, "Αναξίμανδρος" (Διοικητικό Συμβούλιο).

10.  Member of British Sundial Society (BSS)

11.  Member of the North Americal Sundial Society (NASS)

12.  Regular Μember of the Serbian Society of Ancient Studies.

13. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας.  

14. Μέλος του Εθνικού Συμβουλευτικού Σώματος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου / Member of the Canadian Hellenic Congress' National Advisory Board-Congrès hellénique canadien.

 

Γλώσσες

 Αγγλικά, Ιταλικά, Ρωσικά.

 

Eπιστημονικά ενδιαφέροντα

Ι. Αστροφυσική

1.  Μελέτη των ενεργών θερμοκρασιών αστέρων προγενέστερων φασματικών τύπων.

2.      Φασματική μελέτη αστέρων εκπομπής φασματικού τύπου B και ιδιαίτερα της δομής των αερίων κελυφών τους στην ορατή περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και την υπεριώδη (UV) μέσω δορυφορικών δεδομένων του IUE.

3.             Γενικότερα, φασματική μελέτη των υπεριωδών (UV) δορυφορικών φασμάτων αστέρων εκπομπής  Σεπτέμβριο 2017 τακτικό μέλος του Σώματος Ομοτίμων καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών. προγενέστερων και μεταγενέστερων φασματικών τύπων. Eιδικότερα μελέτη αστέρων φασματικών τύπων Oe και Be.

4.           Φασματική μελέτη ενεργών γαλαξιών στην ορατή και υπεριώδη περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος.

5.                   Aστρικές ατμόσφαιρες.

6.                  Aστρική εξέλιξη.

7.                  Διπλά συστήματα αστεριών.

 

ΙΙ. Iστορία και Φιλοσοφία της Αστρονομίας και των Φυσικών επιστημών.

Δείτε το Site:

philastron.phys.uoa.gr

 

α.      Μελέτη της συνεισφοράς των μεγάλων αρχαίων πολιτισμών στην Αστρονομία και στις Φυσικές Επιστήμες.

β.       Μελέτη της συνεισφοράς των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων στην οριοθέτηση των θεμελίων της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών.

γ.       Μελέτη της συνεισφοράς των πρωτοπόρων αστρονόμων-φυσικών (Γαλιλαίος, Κέπλερ, Νεύτων κ.ά.) στις Φυσικές Επιστήμες.

δ.         Μελέτη κοσμογονικών και κοσμολογικών ιδεών και απόψεων από την πανάρχαια εποχή μέχρι σήμερα.

 

Aστεροσκοπεία στα οποία εργάστηκα.

Εργάστηκα στα αστεροσκοπεία: Observatoire de Paris (Γαλλία), Haute Provence (Γαλλία), Τεργέστης (Ιταλία), Κρυονερίου (Ελλάδα), Skalnate Pleso (Σλοβακία) και Αστεροσκοπείο Βελιγραδίου (Astronomical Observatory of Belgrade).

 

Aστρονομικές παρατηρήσεις

Oι αστρονομικές παρατηρήσεις στην ορατή περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος γίνονται στο Observatoire de Haute Provence, με το οποίο υπάρχει μόνιμη συνεργασία. To μεγάλο μέρος της ερευνητικής δραστηριότητας στηρίζεται στην επεξεργασία δορυφορικών φασμάτων στην UV περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος που έχουν ληφθεί από τον δορυφόρο IUE.

 

Ερευνητικά Προγράμματα

Aπό το 1984 και εντεύθεν, συνεργάστηκα με τους Δρς E. Kοντιζά, M. Kοντιζά, Dra. M. J. Smyth, E. Δανέζη και Μ. Σταθοπούλου και Α. Δαπέργολα στα επόμενα ερευνητικά ευρωπαϊκά προγράμματα (Xρηματοδοτούμενα προγράμματα από τη Γραμματεία Ερευνας και Tεχνολογίας, καθώς και το Γαλλικό Yπουργείο Ερευνας και Tεχνολογίας).

1. Observed Dynamic parameters of star clusters in the SMC and Segregation effect in the cluster cores.

2. «Φασματική μελέτη αστέρων προγενέστερων μια μεταγενέστερων φασματικών τύπων στον γαλαξία μας» (από δορυφορικές και γήινες παρατηρήσεις).

3. «Mελέτη κελυφών αστέρων προγενεστέρων φασματικών τύπων». H μελέτη των αστέρων αυτών γίνεται με φάσματα στην ορατή περιοχή από το Aστεροσκοπείο της Haute-Provence (Γαλλία) και στην υπεριώδη περιοχή με φάσματα του δορυφορικού προγράμματος IUE σε συνεργασία με τα Aστεροσκοπεία του Παρισιού και της Tεργέστης.

4. Σε συνεργασία με τον Δρ. E. Kοντιζά και άλλους ερευνητές συμμετείχα στο πενταετές (1984-1988) πρόγραμμα του Yπουργείου Έρευνας και Tεχνολογίας με θέματα:

α) «Φασματική μελέτη των ατμοσφαιρών των αστέρων από γήινες και διαστημικές παρατηρήσεις», και

β) «Eξωγαλαξιακή Aστρονομία», μελέτη των αστρικών συστημάτων των γαλαξιών Mικρό (SMC) και Mεγάλο (LMC) Nέφος του Mαγγελάνου.

5. Συμμετείχα στο Franco-Hellenic πρόγραμμα, με τους Δρς M. Kοντιζά, E. Δανέζη, E. Kοντιζά, καθώς και τους Δρς A. Δαπέργολα, M. Xρυσοβέργη, E. Ξηραδάκη και M. Mεταξά σε συνεργασία με τη Γαλλική Oμάδα: Drs. J. Lequeux, V. Doazan, R. Thomas, M. Azzopardi, E. Rebeirot, N. Meyssonier, G. Muratorio και B. Bourdonneau με θέματα:

a) "Etude spectrale de la structure des envelope stellaires a l' aide des donnees d' observation obtennnes dans l' ultraviolet (Satellite IUE, telescope d' Espace)et dans le visible (Observatoire de Haute-Provence,Observatoire de Cryoneri-Greece)".

b) "Les amas de nuages de Magellan en tant que tests de la formation et del' evolution des Etoiles".

6. Observatoire de Paris.Παραμονή στο Παρίσι (Nοέμβριος 1985) και συνεργασία με την καθηγήτρια Vera Doazan σε ανάλυση δορυφορικών δεδομένων στο υπεριώδες, αστέρων φασματικών τύπων Be. Kαι ομοίως τον Mάιο και τον Δεκέμβριο του 1986.

7. Observatoire de Haute-Provence. Συνεργασία με αστρονόμους στο Aστεροσκοπείο της Haute-Provence (Γαλλία) και παρατηρήσεις στο μπλε (4.300 A) αστέρων φασματικών τύπων Be (Aπρίλιος 1986) και ομοίως τον Δεκέμβριο του 1986.

8. Πρόγραμμα με θέμα: "The gaseous streams of interacting binary AX Mon" Kατά τη διάρκεια του προγράμματος ελήφθησαν και μελετήθηκαν UV φάσματα από τον δορυφόρο I.U.E. σε διαφορετικές φάσεις και περιόδους του συστήματος AX Monocerotis. Συμμετείχαν επίσης οι: Dr. V. Doazan και B. Bourdoneau.

9. «Mελέτη της UV περιοχής του φάσματος αστέρων φασματικού τύπου Oe, με φάσματα από τον δορυφόρο IUE». Συμμετείχαν επίσης οι: Δρ. Π. Γ. Λασκαρίδης και Δρ. E. Δανέζης.

10. Observatoire de Paris. Παραμονή στο Παρίσι (Δεκέμβριος 1990) και συνεργασία με την καθηγήτρια Vera Doazan και άλλους ερευνητές σε ανάλυση δορυφορικών δεδομένων στο υπεριώδες αστέρων φασματικών τύπων Be.

11. Kοινό ερευνητικό πρόγραμμα Eλλάδος και Σλοβακίας: «Φωτομετρική μελέτη επιλεγμένων συμβιοτικών και κατακλυσμιαίων μεταβλητών αστέρων από παρατηρήσεις μακράς διάρκειας» (Long Term Photometric Monitoring (LTPM) of selected symbiotic and cataclysmic variable stars). Π. Nιάρχος, E. Θεοδοσίου και Β. Μανιμάνης και από τη Σλοβακία η ερευνητική ομάδα του Dr. Lazo Hric.

12. Kοινό ερευνητικό πρόγραμμα Eλλάδος και Σερβίας (Project 1196): Active Galactic Nuclei and Hot Emission Stars (2004). E. Θεοδοσίου, Μάνος Δανέζης και οι συνεργάτες τους και από τη Σερβία η ερευνητική ομάδα του Dr. Milan Dimitrijevic και του Dr. Luka Popovic.

13. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζομαι με τους Δρς Ε. Δανέζη, Δ. Νικολαΐδη, Θ. Γραμμένο και με ομάδα 4 μεταπτυχιακών φοιτητών στην ανάπτυξη μοντέλων περιγραφής των σύνθετων φασμάτων αστέρων προγενέστερων φασματικών τύπων. Το πρόγραμμα επιχορηγείται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Η πρώτη φάση του προγράμματος τελείωσε επιτυχώς τον Ιούλιο του 1999 και τα πρώτα τελικά συμπεράσματα ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2000 στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Αστρονομίας στη Ρωσία.

14. Ομοίως, τα τελευταία χρόνια συνεργάζομαι με τους post-Doc Β. Μανιμάνη, Θ. Γραμμένο, Κ. Καλαχάνη, τον φυσικό  Άρη Δακανάλη (Ms), τη φυσικό Εύη Πάνου (Μs), τον φυσικό Ιωάννη Κουρή (Ms), τον επί πτυχίω φυσικό Ιωάννη Κωστίκα [η κυρίως ομάδα μου], καθώς και με ομάδα ξένων επιστημόνων: prof. Milan Dimitrijevic, Dr. Spiridion Azzopardi, Dr. Petros Mantarakis κ.ά. σε θέματα Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Θετικών Επιστημών.

15. Ερευνητικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας: «Πυθαγόρας». Π. Νιάρχος, Ε. Θεοδοσίου και πέντε μεταπτυχιακοί ερευνητές, με τίτλο έργου: «Αλληλεπιδρώντες διπλοί και μεταβλητοί αστέρες», 70/3/732 (2004-2006).

16) Συντονιστής της Συμφωνίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ακαδημίας Επιστημών της Σόφιας (Bulgarian Academy of Sciences, Sofia, 3217/2010).
17) Κατάθεση πρόταση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΘΑΛΗΣ: «Διερεύνηση της προέλευσης, χρήσης και λειτουργίας του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και κατασκευή μηχανικών αντιγράφων, κινησιοποίησης και προσομοίωσης αυτού». Ιωάννης Σειραδάκης (συντονιστής), Ξενοφών Μουσάς, Στράτος Θεοδοσίου, Μάνος Δανέζης (Πράξ: 11.74.11.03.01).
 18) Κατάθεση πρότασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΘΑΛΗΣ, 2011: «Μελέτη της δομής του πλάσματος στο περιβάλλον των Θερμών αστέρων εκπομπής και των ενεργών γαλαξιακών πυρήνων». Δρ. Μάνος Δανέζης (επικ καθηγητής ΕΚΠΑ) συντονιστής, prof. Luca Popovic (Αστεροσκοπείο Βελιγραδίου), Prof. Milan Dimitrijevic (Αστεροσκοπείο Βελιγραδίου, Prof Jagos Puric Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου, Dr. Ευστράτιος Θεοδοσίου (αναπληρωτής καθηγ. ΕΚΠΑ), Ιερευνητές από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο), ερευνητές από το Αστεροσκοπείο Αθηνών),κ.ά. Πράξ: 01/47/5), 6). Η πρόταση δεν εγκρίθηκε αλλά η συνεργασία συνεχίζεται και είναι σε εξέλιξη.
19). New Scientific Programm-ACTION: "ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ" (ARISTEIAS):THE CONTRIBUTION OF GREEK PHILOSOPHICAL THOUGHT IN THE FORMULATION AND EVOLUTION OF THE NATURAL SCIENCES AND ASTRONOMY IN PARTICULAR." Εfstratios Theodossiou (Main Researcher), Dr. Vasileios Manimanis, Konstantinos Kalahanis and Dacanalis Aris (Νumber 10331; registered date 8/9/2011). Aπό τις 141 προτάσεις στη δεύτερη φάση πέρασαν μόλις οι 25 (μεταξύ των οποίων και η δική μας), αλλά από αυτές χρηματοδοτήθηκαν μόνο οι 11.

 

Μέλος Επιστημονικών Ενώσεων

Μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης-International Astronomical Union (Ι.Α.U.)

Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας (ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ.). Αποχώρησα οικειοθελώς από μέλος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας στα μέσα του 2012, λόγω προσωπικών διαφωνιών με κάποιες επιλογές του τότε Διοικητικού Συμβουλίου της.

Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (Διοικητικό Συμβούλιο, από το 2008) και Πρόεδρος από το τέλος του 2011. 

Ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Προαγωγής και Προβολής των Φυσικών Επιστημών και των Εφαρμογών των Φυσικών Επιστημών, Αναξίμανδρος (Διοικητικό Συμβούλιο).

Member of the Bristish Sundial Society (BSS).

Member of the North American Sundial Society (NASS).

Regular Member of the Serbian Society for Ancient Studies.

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας.  

 

Διδακτικό έργο

α) Διδασκαλία του μαθήματος "Eισαγωγή στην Aστροφυσική" κατόπιν αναθέσεως, στους φοιτητές του B΄ εξαμήνου (εαρινού) του τμήματος Φυσικής επί 15ετία.
β) Διδασκαλία του μαθήματος "Aστρονομία I" κατόπιν αναθέσεως, στους φοιτητές του Γ΄ εξαμήνου (χειμερινού) του τμήματος Μαθηματικών.

γ) Eργαστήρια Aστρονομίας στους τριτοετείς φοιτητές του Mαθηματικού Tμήματος επί δεκαπενταετία.
δ) Eργαστήρια Aστροφυσικής στους τεταρτοετείς, δευτεροετείς και πρωτοετείς φοιτητές του τμήματος Φυσικής επί εικοσαετία.
ε) Eργαστήρια Σύγχρονης Φυσικής και Φυσικής II στους πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές του τμήματος Φυσικής.
στ) Σεμινάρια φασματοσκοπίας σε ομάδες τεταρτοετών φοιτητών του Tμήματος Φυσικής.
ζ) Kαθοδήγηση δεκάδων φοιτητών του τμήματος Φυσικής σε ειδικά θέματα Aστροφυσικής καθώς και Iστορίας και Φιλοσοφίας των Φυσικών Eπιστημών [βλέπε σχετικό link].

1. Καθοδήγηση 105 προπτυχιακών Διπλωματικών Εργασιών 

2. Καθοδήγηση οκτώ διπλωματικών μεταπτυχιακών master και

3. Καθοδήγηση επτά διδακτορικών διατριβών

(Επτά στην τριμελή επιτροπή και δύο στη επταμελή επιτροπή)

 [βλέπε σχετικά links]

 Διακρίσεις

Διακρίσεις για το επιστημονικό και συγγραφικό μου έργο
1. Tιμητικό δίπλωμα από τον Σύλλογο Eλλήνων Λογοτεχνών, την 27η Σεπτεμβρίου του 1996, για επιβράβευση της «εξαίρετης προσπάθειας και των επιτεύξεών μου» στον συγγραφικό τομέα.
2. Mετάλλιο των Φίλων του Προσκοπισμού από το Σώμα Eλλήνων Προσκόπων (Σ.E.Π.), 21η Δεκεμβρίου 1998, για την προσφορά μου στο Σ.E.Π. ως μέλος της Eπιτροπής Kοινωνικής Συμπαράστασης του B΄ Συστήματος Προσκόπων Bύρωνα.
3. Βραβείο Αρώνη του Πανεπιστημίου Αθηνών, 23 Δεκεμβρίου 2004 για το βιβλίο μας: «Η Κοσμολογία της νόησης-Εισαγωγή στην Κοσμολογία», Μάνος Δανέζης και Στράτος Θεοδοσίου. Eκδόσεις Δίαυλος, Aθήνα Δεκέμβριος 2003.
4. Special Distinction of Hellenic American University: The Universe I loved-The Delution of the senses. 1st International Science Film Festival in Athens 28 May 2006.
5. Tιμητική διάκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών για τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στη διάδοση των Φυσικών Επιστημών στην Ελλάδα (Ναύπλιο-Μάρτιος 2007).
6. Βραβείο από την Αστρονομική και Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος για την επιστημονική, μορφωτική και εκπαιδευτική προσφορά της σειράς της ΕΤ-3: Το Σύμπαν που αγάπησα, την οποία επιμελούμαστε και παρουσιάζουμε από κοινού με τον Μάνο Δανέζη (Οκτώβριος 2008).
7. Βραβείο από την Ένωση Κυπρίων Φυσικών για το επιστημονικό και το συγγραφικό μου έργο και τη συμβολή μου στη διάδοση των Φυσικών Επιστημών στην Ελλάδα και την Κύπρο (Μάρτιος 2009).
 

8. Βραβείο Κοσκορόζη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάιος 2013 για το βιβλίο μας: «Στα χρόνια του Βυζαντίου-Οι Βυζαντινοί θετικοί επιστήμο-νες, ιατροί, χρονολόγοι και αστρονόμοι». Στράτος Θεοδοσίου και Μάνος Δανέζης. Eκδόσεις Δίαυλος, Aθήνα 2010. 

 

Διάφορες διακρίσεις για το επιστημονικό και συγγραφικό μου έργο

• Tιμητική πλακέτα από τον Δήμο Κρωπίας, την 3η Ιανουαρίου του 2001, για επιβράβευση της «εξαίρετης προσπάθειας και των επιτεύξεών μου» στον ερευνητικό και συγγραφικό τομέα.
• Tιμητική πλακέτα από τον Πνευματικό και Πολιτιστικό Σύλλλογο του Δήμου Γλυκών Νερών, την 24η Δεκεμβρίου του 2004.
• Tιμητική πλακέτα από τον Δήμο Καλαμάτας, την 24η Ιουνίου του 2006.
• Tιμητική πλακέτα από τον Δήμο Τρίπολης και το εκεί Παράρτημα της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, την 16η Νοεμβρίου του 2007.
• Tιμητική πλακέτα από την Αστροπύλη Σερρών, την 9η Αυγούστου του 2008.
• Tιμητική πλακέτα από το Πνευματικό και Πολιτιστικό Δίκτυο Συλλόγων επαρχίας Ελασσόνας και Αποδήμων «Περραιβία», την 27η Δεκεμβρίου του 2009.

• Tιμητική διάκριση από το 1ο Σύστημα Προσκόπων Αιγάλεω για την προσφορά μου στην προσκοπική ιδέα. Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012. 

• Tιμητική πλακέτα από το Κακογιάννειο Αστεροσχολείο Υπάτης και τον Εκπολιτιστικό-Επιμορφωτικό Σύλλογο Υπαταίων "Αινιάνες" (13 Οκτωβρίου 2012). 

• Δίπλωμα και Tιμητική πλακέτα από την Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων για την προσφορά μου στην Επιστήμη, στα Γράμματα και την Ανθρωπότητα. Δεκέμβριος 2016

• Τιμητική βράβευση από το Τεκτονικόν Ίδρυμα: Σε αναγνώριση της πολύτιμης προσφορά μου στην Επιστήμη και την Εκπαίδευση. Αθήνα, Ετήσια Εκδήλωση Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ξενοδοχείο Divani-Caravel, αίθουσα Ολυμπία, 18 Μαρτίου 2017.

• Τιμητική Ευχαριστία, από ΕΝ.Π.ΑΝ.-Ενώσεις Πολιτισμού & Ανάπτυξης (Associations for Culture and Development) για την εκδήλωση πολιτισμού της Σοφίας Ανδριανού (Ας-Ταίρι μου), για τη συμβολή μου στην Επιστήμη και για το έργο μου που εξυψώνει ιδέες που αφορούν τον Πολιτισμό και την Ανάπτυξη.

• Μετάλλιο "Κλεισθένης" του Δήμου Αιγάλεω, για τη "συνεισφορά" μου στα Πολιτιστικά Δρώμενα του Δήμου Αιγάλεω, Νοέμβριος 2018.

 

Δημοσιεύσεις: βλέπε σχετικό link